Konfuzija oko izbornih rezultata i brojanja glasova sa ovogodišnjih izbora još uvijek nije gotova. CIK svakodnevno utvrđuje nove nepravilnosti i nalaže ponovno brojanje sa određenih biračkih mjesta u našoj zemlji. Međutim, danas se pojavila vijest da je CIK utvrdio određene nepravilnosti i na izborima iz 2018. godine i naredio hitno ponovno brojanje glasova sa tih izbora.

“Danima evo već brojimo ove glasova i opet nismo sigurni ko je pobjednik, a ko gubitnik. Ovo je Sizifov posao mogu vam reći. Svaki dan utvrdimo neke nepravilnosti i onda moramo ponovo brojati. Međutim, našim operativnim radnjama utvrdili smo da je došlo do određenih nepravilnosti kada je brojanje glasova iz 2018. godine u pitanju. Mi ćemo te glasove sada morati hitno opet prebrojati, a ovogodišnji izbori će morati malo pasti u drugi plan sve dok se ova situacije nerješiva”, rekao je Jahija Istraga, šef tima za istraživanje izbornih prevara.

Cijela ova situacija dosta je neizvjesna i postavlja se pitanje šta će se desiti ako CIK utvrdi da su rezultati izbora iz 2018. godine bili pogrešni.

“Mi ne znamo šta nas čeka u tim vrećama iz 2018. godine pa tako vam ne možemo reći šta će se desiti. Moramo provjeriti sve nivoe vlasti, sva glasačka mjesta i sve kandidate. To sve će trajati nekoliko mjeseci, ali istina se na kraju mora utvrditi. Do tada obustavljamo sve aktivnosti kada su izbori 2022. godine u pitanju. Žao nam je što je sve ovako ispalo, ali morate i vi nas razumjeti samo želimo da sve bude po zakonu i kako treba. Imamo dosta pritužbi i na izbore 2014. godine tako da bi se vrlo lako mogli odlučiti i njih provjeriti”, dodao je gospodin Istraga.