Još uvijek se nisu smirile strasti kada je u pitanju brojanje i potencijalna građa glasova u našoj zemlji. Mnogi stručnjaci smatraju da bi se što prije trebalo uvesti elektronsko glasanja kako se ovakvi problemi u budućnosti ne bi ponavljali. Centralna izborna komisija pritisnuta sa svih strana pokleknula je i obećala uvođenje elektronskog glasanja najkasnije do izbora 2038. godine.

“Istine bilo je manjih nepravilnosti, ali nije to ništa strašno. Ukrade se koji glas ovamo koji glas tamo, dopiše se nešto, ali sve je to u službi demokracije. Mislim da su ovi izbori prošli kako treba i da nije bilo nikakvih velikih problema. Međutim, građani su se digli kao nikada do sada i traže da se uvede to famozno elektronsko glasanje. Slažem se, ali isto tako mislim da nismo spremni za to. Ipak odlučili smo izaći građanima u susret i uvesti elektronsko glasanje najkasnije do izbora 2038. godine”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije.

Građani su sa velikim oduševljenjem dočekali ovu vijest. Međutim, ostaje pitanje zašto CIK-u treba toliko dugo da implementira elektronsko glasanje.

“Pa vidite mi smo sada po pismenosti na razini prosjeka, a da ne govorim o informatičkoj pismenosti našeg naroda. Mi možemo to možda i ranije uvesti, ali mislim da narod nije spreman. Pored toga tu treba i dosta novca kao i ljudskih resursa koje trenutno nemamo. Mislimo su izbori 2038. godine ipak najrealnija opcija za elektronsko glasanje. To je sada samo neki okvirni rok, ali ako se steknu uslovi i prije toga mi ćemo reagovati”, dodao je Arnautović.