Centralna izborna komisija naše zemlje jučer je u svojim prostorijama u Sarajevu svečano predstavila najmoderniju opremu za elektronsko glasanje. Ova oprema bi trebala spriječiti izborne krađe koje su u našoj zemlji postale normalna stvar. Ipak CIK je spustio sve poštene građane na zemlju i poručio da je krajnji rok za implementaciju ove opreme tek 2050. godina.

“Mi smo nekako uspjeli nabaviti ovu opremu za elektronsko glasanje, ali to je tek početak. Sada se moramo obučiti za rad na njoj kao i prilagoditi se ovoj novonastaloj situaciji. Sve je to proces koji traje godinama i ne može se ništa uraditi preko noći. Mislim da je ovo veliki korak naprijed, ali građani moraju biti strpljivi. Mi ćemo se potruditi da najkasnije do 2050. godine ovo implementiramo, ali ništa ne obećavamo. Preveliki bi ovo bio napredak za našu zemlju tako da sve moramo postepeno raditi”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Građani naše zemlje smatraju da je ovo realan rok do kojeg CIK planira implementirati elektronsku opremu za glasanje.

“Mi smo navikli na papire i krađu glasova tako da bi nam sada bio preveliki šok ako se nešto promijeni. Slažem se da se to mora postepeno uvoditi i da nema potrebe za nekim naglim promjenama. 2050. godine je realna opcije i smatram da će tada biti taman da se sve ovo implementira. Svaka čast svima koji su donijeli ovu odluku oni baš dobro poznaju sve društvene prilike u BiH”, poručio je Alen Skakavac iz Sarajeva.

Iz CIK-a us poručili da se implantacija može desiti i ranije, ali da su šanse za to skoro pa nepostojeće.