Cijene reketa za ugostiteljske objekta u blagom su porastu objavili su dana iz Sindikata ugostitelja BiH. Trend poskupljenje u našoj zemlji nije zaobišao ni ovu oblast, a reketaši su najavili povećanje reketa i ostalim privrednim subjektima do kraja godine.

“Plaćam reket već godinama jednom momku ovdje iz Sarajeva i stvarno nikad nisam imao nikakvih problema. Fin je momak i svakog prvog dođe ovdje kod mene uzme novac i onda ga nema narednih mjesec dana. Međutim, ovaj mjesec mi je rekao da moram dodati još 15% u kovertu na račun nekih poreza i paušala. Nisam se bunio, ali me je malo to začudilo jer obično nam najave kada hoće poskupiti. Nadam se da će se ovdje zaustaviti i da neće dalje poskupljivati jer nam i ovako uzimaju sve što imaju. Malo država malo reketaši i nama na kraju ništa ne ostane”, rekao je jedan ugostitelj iz Sarajeva koji je želio ostati anoniman.

Iz Udruženje reketaša BiH sa druge strana za naš portal objasnili su da je ovo poskupljenje bilo neminovno i u skladu sa trenutnom situacijom u našoj zemlji.

“Inflacija je i svako dan smo suočeni sa nekim poskupljenjem. Mi cijene reketa nismo mijenjali još od 2021. godine i sada smo bili primorani poskupiti. Morate se složiti da je smiješno da jedan ugostiteljski objekt koji je na atraktivnoj lokaciji i koji ima dnevnog prometa na hiljada maraka plaća reket samo 1500 KM. Morali smo napraviti neki balans kako bi svi bili zadovoljni. Što se tiče ugostitelja ovdje planiramo stati, ali ćemo također malo poskupiti ostalim privrednim subjektima u narednom periodu”, rekao je Aljoša Utoka, predsjednik Udruženja reketaša BiH.