Cijene stanova na području Zenice eksplodirale su u zadnjih nekoliko godina. Rješavanje stambenog pitanja mladim ljudima postala je skoro nemoguća misija u ovom gradu. Prema zadnjim informacija cijena kvadrata stana u Zenici prijeti da prestigne čak i one u New Yorku.

“Cijene stanova u Zenici su skočile u zadnjih nekoliko godina i sada je minimalna cijene oko tri hiljade po kvadratu za neki krš. Ako hoćete novogradnju tu kvadrat skače i do pet hiljada što je za Zenicu stvarno previše. Kvalitet stanova i nije baš neki i zbog toga posebno iznenađuju ovolike cijene. Prema zadnjim informacijama cijene stanova u Zenici prijete da prestignu cijene stanova u New Yorku što je stvarno za svaku pohvalu da se možemo boriti sa takvom jednom metropolom. Evo mi baš sada imam u ponudi stan od petnaest kvadrat koji treba potpuno renovirati, a cijena mu je sto pedeset hiljada maraka što je u neku ruku rekord za naš grad”, rekao je Enver Zakup, vlasnik agencije za prodaju nekretnina u Zenici.

Divljanje cijena stanova mladima koji žele da se osamostale zadaje velike glavobolje.

“Mislim da je već vrijeme da se odselim od roditelja i prvo što mi je palo na pamet je da sebi kupim neki stan. Međutim, kada sam vidio kakve su cijene pao mi je mrak na oči. Prvo i prvo Zenica i nije neki grad, a drugo računao sam da mi je isplativije uzeti neki stan na periferiji New Yorka za iste pare. Zbog toga sada aktivno razmišljam da se selim u SAD”, rekao je Amir Marža, student ekonomije iz Zenice.