Stalna poskupljenje osnovnih životnih namirnica dovela su do velikog disbalansa na crnom tržištu naše zemlje. Jedna od namirnica kojoj je cijena višestruko porasla u zadnjih nekoliko mjeseci je svakako puter koji je prestigao cijenu heroina kada se računa po jednom gramu. Dileri u našoj zemlji su šokirani i sve više razmišljaju da pređu na dilanje putera.

“Mi smo se našli na rubu egzistencije i ne znamo više kako dalje. Sve je poskupilo od goriva do hrane, a cijena droge je ostala ista. Šta smo sad doživjeli da gram putera košta više nego gram heroina zbog kojeg je nama svaki dan glava u torbi. Iz prve ruke vam mogu reći da crno tržište životnih namirnica rasteu BiH. Ja sam razmišljao da batalim dilanje droge i pređem na puter. Puno više bi zaradio, a i sigurna sam da bi mi bila manja kazna ako bi me uhapsili”, rekao je Amer Kašika iz Sarajeva koji je želio ostati anoniman.

Prema informacija koje dolaze iz visokih ekonomskih krugova još nekoliko životnih namirnica prijeti da prestigne cijenu heroina.

“Čuo sam da će još neke namirnice biti skuplje od heroina i to me radije. Cijene heroina, kokaina, ekstazija se nisu mijenjale još od 2011. godine i mi smo tu na velikom gubitku. Zbog toga ću promijeniti profesiju, a ovim putem pozivam sve koji žele puter, ulje ili nešto treće kupiti po nižoj cijeni na crno da mi se jave. Mislim da je dilanje životnih namirnica biznis budućnosti kojim će se baviti i naredne generacije”, dodao je Kašika.