Novoizabrani Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, izrazio je nezadovoljstvo zbog svog statusa u našoj zemlji. Iako je tu tek nekoliko mjeseci, navodi da već bilježi bolji rad od svog prethodnika, i da nije korektno da isto budu plaćeni.

Moj prethodnik Valentin Inzko, nije uradio apsolutno ništa do samog kraja mandata, kada je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. Sve do tada je bilo samo izražavanje zabrinutosti, nekoliko TV gostovanja i to je to. Zato smatram da nije korektno da se nas dvojica klasifikujemo isto, i da se ja lomim za sitnih 20.000 eura mjesečno, a on je primao iste te pare sjedeći i hvatajući zjale”, naglasio je Christian Schmidt.

Navodi da količina stresa i pritisaka koje proživljava, nisu vrijedna nikakvih novaca i statusa, i da mu je njegovo zdravlje ipak najpreče.

Eto jučer su se građani okupili na protestima, a ja sam morao po onom minusu da izlazim i objašnjavam im stvari. Svaki dan me prozivaju na društvenim mrežama i po medijima i to je jako stresno. Ja zaista za ovaj novac ne želim da se ovoliko lomim jer mislim da ne vrijedi. Tražim da mi se povećaju primanja na barem 50.000 eura, kako bi znao zbog čega se žrtvujem. Tako ću barem imati neku normalnu ušteđevinu, vrijednu čovjeka da mogu kada sve ovo prođe, počastiti se jednim doživotnim godišnjim odmorom”, dodao je Visoki predstavnik u BiH.

Njegov ured će već koliko danas, poslati hitno pismo u Brisel i Bon, kako bi se tražilo povećanje primanja gospodina Schmidta. Ukoliko se ogluše na njegove zahtjeve, najavio da će isključivo izražavati zabrinutost kao njegov prethodnik.