Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, danas je radio na sprovođenju aktivnog plana djelovanja EUFOR trupa u slučaju da integritet Bosne i Hercegovine bude narušen zbog vanjskih ili unutrašnjih faktora.

“Danas smo istestirali novu verziju igre Call of Duty, na kojoj smo radili vježbe za sve vrste vojnih akcija. Počev od gerilskog rata, frontalnog i to kroz sve vojne rodove zemlja, zrak i voda. Sve smo taktike prošli i vidio sam iz prvog lica koliko su zapravo ovi vojnici uvježbani. To je jako bitan segment ukoliko se desi nešto što bi moglo narušiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a vidimo da mnogi prijete ratom i secesijom. Ovo je naš odgovor njima, neka se ne igraju sa željama zapada da se ova zemlja održi”, naveo je Christian Schmidt.

Prednost vojnika EUFOR-a što nova verzija igre Call of Duty nije više dostupna u Rusiji, i sve proruske snage neće moći vježbati kao sile zapada.

“Simulacija rata je danas ključna stvar u pripremi, i mi tu sada imamo veliku prednost koju moramo držati. Također smo zaključali da se ova igra može instalirati na prostoru Republike Srpske, zbog sve većeg ruskog utjecaja u ovom entitetu. Ako žele da se bace u eksperiment da glume Putinovu šapu na Balkanu, onda ćemo ih ostaviti totalno nespremne. A vojnici EUFOR-a su toliko navježbani da niko nema šanse protiv njih”, dodao je Christian Schmidt.

Plan je da se u sklopu operacije “Black Keyboard” ovakve vježbe prave svake sedmice po nekoliko sati, kako bi vojnici bili u top formi.