Visoki predstavnik u našoj zemlji, Christian Schmidt prilikom preuzimanja mandata poručio je da će ima jasnu viziju za BiH i da će ova zemlja krenuti putem normalizacije uz njegovu pomoć. Međutim, kako vrijeme odmiče gospodin Schmidt polako odustaje od pokušaja normalizacije BiH.

“Ja sam došao u BiH i stvarno sam mislio da mogu nešto da promijeniti. Mislio sam malo pomiriti ove stranke i pomoći u normalizaciji odnosa u BiH, ali kako vrijeme prolazi sve više mislim da je to nemoguća misija. Evo vam primjer izbornog zakona, političari samo trebaju sjesti i dogovoriti se nekoliko sitnica kako bi jednom zauvijek riješili to pitanje, ali izgleda da ni to ne mogu. Ja mogu nametnuti taj zakon, ali šta mi to vrijedi kada me pola države ne priznaje i neće da usvoji ništa što ja nametnem pa makar to bilo i pozitivno”, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Gospodin Schmidt svečano je objavio da odustaje od normalizacije BiH i da će do kraja mandata biti samo tu zato što mora.

“Ja sam stvarno bio voljan pomoći i imao sam tu neku energiju, ali vidim da je to sve uzalud. Do kraja mandata se stvarno više neću miješati u politike koje se trenutno vode ovdje. Rijetko ću se pojavljivati u medijima, a neću donositi nikakve odluke niti nametati zakone. Ja sam veća budala što sam išta i pokušao i što se bez veze nerviram. Mogao sam od početka sjediti u kancelariji ne raditi ništa i za to primati enormno visoku platu. Odlučio sam da ću tako raditi od sada jer stvarno vidim da ovdje nema nikakvi naznaka da bi se situacija ikad mogla normalizovati”, dodao je Schmidt.