Sukob između predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i visokog predstavnika u našoj zemlji, Christiana Schmidta, u punom je jeku. Christian Schmidt jučer je odgodio posjetu Banja Luci iz još nepoznatih razloga, a gospodin Dodik još uvijek nije odustao od svog nauma da uhapsi visokog predstavnika ako se pojavi u RS-u.

“Ja sam jučer ponižen kao nikad u životu. On meni da prijeti hapšenjem ako dođem u RS to stvarno nema smisla. Ja sam mislio otići tamo da dokažem svima ko sam i šta sam, ali vidio sam da ona budala ne odustaje i da će me sigurno uhapsiti ako dođem, a to bi bio međunarodni skandal. Ja sam odustao od posjete Banja Luci, ali nakon ovoga Milorada Dodika i RS očekuju ozbiljne posljedice od kojih im neće biti dobro. Ja sam ovdje glavni i mogu da radim šta hoću bez obzira šta oni mislili”, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Gospodin Schmidt je nakon ovog skandala najavio da će svojim ovlastima Banja Luku preseliti u Federaciju.

“Ja već radim na tome da Banja Luka više ne pripada Republici Srpskoj nego Federaciji. Mogu oni meni zabraniti da dolazim u RS, ali je ću onda svaki grad u koji budem želio otići preseliti u Federaciju i sve tako dok RS skroz ne nestane. Ja sam Dodika upozorio da se ne kači sa mnom i da sam mnogo zafrkan kada mi se stane na žulj, ali on nije slušao. Već sljedeće sedmice možete očekivati press konferenciju na kojoj ću obznaniti da Banja Luka prelazi u sastav Federacije”, dodao Schmidt.

Gospodin Schmidt najavio je i moguće formiranje nekih novih kantona u Federaciji koji će služiti za prihvatanje gradova koji se budu oduzimali od Republike Srpske.