Blokada Federacije i provedba volje građana koji su na izborima glasali za one koji bi ih trebali voditi u naredne četiri godine dosegla je svoj vrhunac. Svi nude neka svoja rješenja kako bi se vlast u BiH napokon formirala, ali bez velikih uspjeha. Zbog toga je sve izvjesnija reakcije Visokog predstavnika sa novim izmjenama Ustava BiH za koje je gospodin Schmidt danas izbacio i trailer.

“Davno je prošao zakonski rok za formiranje Vlade FBiH, a ona je još uvijek blokirana. Dao sam im dodatno vremena zbog praznika u nadi da će se uspjeti sami dogovoriti, ali izgleda ništa od toga. Vidim ja da ću sve sam morati riješiti i pravo da vam kažem nije mi teško. Danas sam poslao trailer za izmjene zakona koji ledi krv u žilama. Ima da napravim da BiH za par godina sa mojim izmjena ustava bude kao neka skandinavska zemlja”, rekao je Christian Schmidt, Visoki predstavnik u BiH.

Gospodin Schmidt poslao je svoj trailer za izmjenama Ustava BiH samo liderima stranaka dok javnost još uvijek nema priliku pogledati o čemu se tu radi.

“Ja sam jutros rano dobio taj trailer i pogledao ga odmah. Mogu vam reći da je situacija ozbiljna. Znali smo da je Schmidt opasan igrač i da sa njim nema šale, ali ovo nikako nismo mogli očekivati. Ne mogu vam reći puno detalja, ali mogu samo naglasiti da više ništa neće biti isto nakon ovih izmjena. Mislim da ćemo napokon početi živjeti kako treba i bez ikakvih blokada”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.