Top tema u bh. medijima ovih dana bila je Čevljanska korida. Nakon prepucavanja organizatora i mještana Čevljanovića i okolnih mjesta u Općini Ilijaš oko detalja organizacije, raspodjele novca, sigurnosti, ali i očuvanja okoliša u danima najvećeg derneka u regionu, održavanje Čevljanske koride ove godine je bilo upitno.

U nastojanju da se događaj koji okupi desetine hiljada ljudi ipak nastavi redovno održavati, jedan od event menadžera Čevljanovića je imao prijedlog koji su izgleda sve strane u ovom sukobu prihvatile s odobrenjem.

Ove godine održat će se, sve su prilike, posljednja korida u Čevljanovićima. Potom se za period 2020-2030. seli u Sarajevo, i to na olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase. Strategija desetogodišnjeg djelovanja predviđa popularizaciju ovog događaja u nastojanju da korida postane olimpijska disciplina, ali i dosta bogatiji kulturno-umjetnički program koji ide uz nju.

Možda mladi ne znaju. Korida je na Koševu već održavana početkom ’90-ih godina i to pred tridesetak hiljada ljudi. Na najvećem stadionu u zemlji borili su se bikovi nazvani po fudbalskim zvijezdama Rumenigeu i Maradoni, pa zašto ne poštovati historiju i tradiciju? Plan nam je Sarajevu vratiti stari sjaj. Pogledajte sad taj stadion, pa bolje čevljansko polje izgleda”, riječi su predsjednika organizacionog odbora Koševske koride Hašima Gljive.

Inače, FK Sarajevo se posljednjih godina muči zbog loših uslova i nemogućnosti da sve bitnije domaće i međunarodne mečeve igra na legendarnom Koševu. Čelnici kluba kažu da je kap prelila čašu nakon odluke da će navijači Sarajeva narednu utakmicu 3. pretkola Evropske lige morati gledati na zeničkom Bilinom polju. Iz tih razloga, kažu, ozbiljno razmatraju prijedlog koji su ovog vikenda dobili iz Čevljanovića.