Četiri velike kineske kompanije kojima slijedi stečaj doći će krajem 2017. godine u BiH, saopštio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Kako Zvizdić navodi, četiri kineska giganta zainteresovani su da stečajni postupak provedu u Bosni i Hercegovini, budući da su zakoni ovdje mnogo fleksibilniji.

“Istina je da mi na nivou Bosne i Hercegovine trenutno nemamo Zakon o stečaju, ali uvjeravam vas da će isti biti izglasan do kraja tekuće godine u okviru Stečajne turističke strategije. Na kraju krajeva, kakvi god da smo, mi nikada ne bismo bili toliko neozbiljni da upropastimo ovakav dogovor sa Kinezima. To bi bilo ispod naše časti”, rekao je Zvizdić.

CEO jedne od četiri kineske komapnije za Šatro je anonimno izjavio da su se na dolazak u BiH odlučili nakon presude Ustavnog suda da je Zakon o stečaju FBiH neustavan. “Nadamo se da će se isto desiti i u RS, kao što nam je obećao predsjednik Dodik kad je bio prošle godine. Kod vas su uslovi stečaja mnogo blaži nego kod nas, jer ipak je komunizam komunizam”, tvrdi XY.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zvizdić potvrdio je za Šatro da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu ustanoviti određenu vrstu preduzetničkog turizma koja će odgovarati stranim investitorima.