Cijene goriva i dalje bukte što u velikoj mjeri otežava autoprijevoznicima da uspostave koliko toliko dobru računicu za svoje usluge. Zbog porasta cijena bili su primorani da podignu cijene svojih usluga, koja su gotovo pa nemoguće za platiti.

“Sada kada po novim cijenama goriva pogledate koliko košta putnička karta za vanlinijski autobus, jeftinije vas izađe karta za avion. Dakle bili smo primorani da autobuse parkiramo u garažu do daljnjeg, jer trenutno zaista nemamo računicu da vozimo. Umjesto autobusa, naše vozače ćemo prekvalifikovati i obučiti da jašu konje, kako bi i dalje mogli vršiti transport putnika. Naravno da ćemo prilagoditi sve za putovanja za više osoba, a opet daje i jednu vrstu prednosti jer će putovanje biti poprilično intimno”, istakao je Nijaz Felga, šef odjela za komunikacijske poslove kompanije Centrotrans.

Nove ponude će bitni znatno drugačije, kako zbog samog načina transporta, tako i zbog utrošenog vremena, te se savjetuju svi da planiraju malo detaljnije svoj godišnji odmor.

“Pa mi ovo što do sada vršimo transport je mahom Evropa i Turska, s tim da će od sada klijenti ići na konjima što će potrajati znatno duže. Dakle sada će do Beča trebati pet dana puta u jednom smjeru, tako da je potrebno planirati duže godišnje odmore. Također imamo opciju solo putovanja ukoliko ide jedna osoba koja će sjediti iza jahača, dok za porodice nudimo mogućnost putovanja u kočiji. Svakako da će biti izazov za same klijente i mogućnost da usput bolje razgledaju okolinu”, dodao je Felga.

Obzirom da će putovanje trajati danima, Centrotrans je za svaku turu obezbjedio šatore kako bi putnici imali smještaj tokom putovanja prije nego dođu do željene destinacije.