Predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadyrov odgovorio je na tvrdnje da se u ruskoj republici Čečeniji nalaze koncentracioni logori za homoseksualce i naveo da “to ne mogu biti koncentracioni logori jer nigdje nema znakova na njemačkom.”

Kako navode iz Kadyrovog štaba, u pitanju su “centri za kontroli devijantnog ponašanja” koji su “namijenjeni općem boljitku čečenske populacije kroz suzbijanje patogenih elemenata. Na navode da novinara i nevladinih organizacija da je to samo paravan za operaciju masovnog mučenja i ubijanja predsjednik je novinarima odgovorio da “nemaju pojma”.

Podsjećamo, Čečenija je zadnjih dana u centru pažnje jer je Novoya Gazeta, ruski dnevni list, prenio da su tamošnje vlasti počele hapsiti osobe za koje se sumnja da svoje genitalije ne koriste na zakonom propisan način i koncentrisati ove u logore. Prema navodima svjedoka u tim objektima uhapšeni bivaju elektrošokovima i udarcima motivisani da žive moralniji i bogougodniji život.

Tvrdnju da je već nekoliko zatvorenika podleglo uslovima i maltretiranju, čečenske vlasti nisu komentarisali, ali su tražili izvinjenje od zapadnih medija jer je, prema njihovom mišljenju sasvim jasno da se ne radi o koncentracionim logorima.

“Ovo je samo još jedan primjer neodgovornog ponašanja novinara. Zna se šta je ‘koncentracioni logor’ – nigdje u Čečeniji nema natpis ‘Arbeit macht frei’ ili tako nešto. Šta više mi ove devijante i ne koristimo kao radnu snagu, ili na drugi način profitiramo od njih. Naš jedini cilj je da učinimo Čečeniju, a i Rusiju, moralnim kompasom svijeta.” rekao je Kadyrov.