Centralna izborna komisija je provela istraživanje po pitanju nadolazećih lokalnih izbora, i ustanovila da svega 0,002% od ukupnog broja građana neće biti kandidati na listama. Ova statistika se smanjuje iz godine u godinu i upitno je da li će ostati barem jedan apolitični građanin u budućnosti.

“Radili smo detaljno istraživanje u svim kantonima, opštinama i entitetima u Bosni i Hercegovini i naravno Brčko Distriktu. Danas gotovo svi građani vide ulazak u politiku kao jedinu alternativu da sebi omoguće koliko toliko normalan život i stabilna primanja. Zbog toga su svi pohrlili da budu kandidati na narednim izborima, a lokalni izbori su pogotovo mamac jer se tiče jednostavnijeg posla na nivou lokalne zajednice i zbog toga svi žele da se prijave”, objašnjava Merima Kutija, predsjednica komisije za odobravanje kandidata ispred Centralne izborne komisije.

Kada gledamo po kantonima, u Kantonu Sarajevo će ove godine biti najmanje osoba koje će ostati po strani kada su u pitanju lokalni izbori.

“Od ukupnog broja stanovnika koji žive i djeluju na području Kantona Sarajevo, svega njih sedmero neće biti kandidati na listama neke stranke. Tih sedam osoba ćemo detaljno ispromovisati u narednom periodu i oni će postati simbol građanstva koji nije odlučio prodati sve svoje ideale zbog kratkoročne i sitne nagrade koju politika nudi”, dodaje Kutija.

Ovih sedam osoba se smatra jedinom do kraja zadovoljnom skupinom u Kantonu Sarajevo, koji kroz svoj mali privatni biznis djelovanja, ne žele da postanu dijelom široke manipulativne igre.