Još jedan ekološki skandal potresao je našu zemlju. Kako mediji prenose u Buško jezero ispuštena je velika količina medicinskog otpada. Na ovaj način ugrožen je bogati biljni i životinjski svijet Buškog jezera. Nadležne vlasti su sa druge strane odlučile da od danas Buško jezero služi za odlaganje medicinskog otpada.

“Stvarno ne znam zbog čega se podigla tolika frka što se medicinski otpad propisno odložio u jezero. To je samo nekoliko litara voda na jednom mjestu i ne služi nizašta skoro. Imamo toliko jezera u našoj predivnoj državi da ovo jedno nikom neće faliti. Mislim da smo ispravno postupili. Mi smo znali i prije par dana da će se ovo jezero prenamijeniti za odlaganje otpada, ali nam je taj medicinski otpad smetao pa smo malo požurili a odlaganja i tako je izbio ovaj skandal iako ja lično tu ne vidim ništa sporno”, rekao je Adem Deponija, vlasnik firme za zbrinjavanje medicinskog otpada.

Kako bi riješili problem oko odlaganja medicinskog otpada vlasti u našoj zemlji odlučile su da će se od sad taj otpad odlagati baš u Buško jezero.

“Kao što je i gospodin Deponija rekao jedno jezero manje ili više to niko neće ni primijetiti, a mi ćemo riješiti problem odlaganja medicinskog otpada bar za deset godina. Mislim da je ovo odlična ideja i od sada će se sav medicinski otpad propisno odlagati u Buško jezero. Imat ćemo stroge kontrole kako bi pratili da li se taj otpad odlaže po zakonu i u vodu, a ne na obalu jezera”, rekao je Zinet Slap, pomoćnik načelnika sektora za upravljanje vodama u BiH.