Agonija zvana Brexit se nastavlja. Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije do sada je prolongiran 385 puta. Vlada predvođena premijerom Borisom Johnsonom uputila je u parlament novi prijedlog.

Kako sada stvari stoje, neupitna je većina koja će usvojiti odluku da se Brexit odlaže do formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Frustriran sam što smo i dalje u Evropskoj uniji. S druge strane, ne znamo na koji način više da odlažemo ovo pitanje. Prvo smo planirali da Brexit ostavimo za decembar, ali evo ga brzo i decembar. Potom smo raspisali izbore, ne bi li još malo to odložili, ali proći će i izbori. Zaista nismo imali više izgovora. A onda sam od mojih savjetnika čuo da u Bosni i Hercegovini još nisu formirali vlast. Pa to je sjajno, rekoh, ne možemo dodatno destabilizirati Evropu. Sve države moraju imati stabilnu vlast i ekonomiju, kako ih naš razlaz ne bi poremetio“, rekao je premijer Johnson.

Navodno je i bivša premijerka Teresa May pokušala igrati na ovu kartu, ali tada je postojala veća mogućnost da se vlast u BiH formira, pa je brzo odustala. Britanski parlament je vršio veliki pritisak, a i građani su tražili da se bez odlaganja riješi pitanje Brexita, ali bezuspješno. Trojac koji Bosnu i Hercegovinu decenijama drži u neizvjesnosti, uspio je na ovaj način komplet Evropsku uniju uvući u istu priču.