Komplikacije oko nabavki vakcina traju i dalje. Dodatan problem pravi i podatak, da se u vakcinama nalazi određeni procenat svinjskog želatina, zbog čega je Islamska zajednica objavila da muslimani ne bi trebali da je uzimaju, ukoliko postoji alternativa. Tim povodom, Predsjedništvo BiH je izdalo uputu kako naručiti vakcine i od koga.

“Mi ne želimo da se izlažemo riziku i da eventualno učinimo neki haram, prilikom primanja vakcine. Naš narod je poznat po saburu, tako da nam čekanje neće biti problem. Čekat ćemo da Turska proizvede vakcine, koje ćemo naručiti čim budu dostupne. Ne smijemo se igrati s ovim postojećim vakcinama, vidite kakav im je sastav. Samo sabura i biće sve uredu”, kaže član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Čak je i Milorad Dodik dao podršku ovoj inicijativi, jer on ne bi svakako naručivao vakcine preko državnog nivoa.

“Srbi će dobiti donaciju od Aleksandra Vučića na adresu Republike Srpske, tako da smo mi mirni. Kao prave komšije smo odlučili dati podršku, jer znamo da Bošnjacima igra veliku ulogu to da li vakcine imaju taj svinjski želatin ili ne, i mi to poštujemo. Dao sam danas svoju saglasnost prilikom donošenja odluke”, kaže Dodik.

I sam Komšić je podržao ovu ideju, kazavši da ne želi da ugrozi svoj status drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.