Asocijacija mladih SDA, članovi instituta Yunuz Emre, Hor Sultan Mehmet Fatih, studenti Turskog koledža i vlasnici nargila barova, danas su uputili proglas da se ne navija na prijateljskoj utakmici između BiH i Turske.

“Turci su naša braća i nema potrebe da gledamo na ovaj meč kao na rivalski. Možete otići i rekreativno posmatrati tekmu, a ako ćete slaviti golove, onda slavite pogotke obje reprezentacije. Nadamo se remiju od 3:3, kako bi se imalo šta gledati, ali da niti jedan tim ne pobijedi. Bosna je naša zemlja, al’ Turska je naša majka, a na majku se ne smije ići kao na neprijatelja”, izjavio je za naš portal Haris Zahiragić, pokretač inicijative.

Također je data direktiva da se smiju samo nositi šalovi na kojima je i Turska i BiH zastava, te da ostala obilježja nisu dozvoljena.

“Ovim putem molim Bošnjake da čak ne nose zastavu s ljiljanima, iako nju najviše vole, zato što to možda može biti uvreda za Turke. Ipak su oni ratovali protiv nas prije 500 godina dok smo biti pod Tvrtkovom zastavom, te ne želimo da ih uvrijedimo na bilo koji način. Dakle ljiljane ostavite kući i kupite zajedničke šalove na Baščaršiji. Ovim putem apelujem i na naše reprezentativce da prate rezultat, te da ne daju više golova nego što treba. Također bi voljeli kada bi se Robert Prosinečki ovom prilikom predstavljao kao Rijad, čisto zbog ljepše slike utakmice”, dodao je Zahiragić.

Okupljanje navijača najavljeno je u svim šiša barovima, gdje će se Turci i Bošnjaci sastati, zapaliti nargilu i u miru i blagostanju gledati tekmu.