Vijeće sigurnosti UN je danas dostavilo izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je krajnje uznemirujući. Zbog sve češćeg fenomena prepucavanja žestokih momaka sa druge strane zakona putem aplikacije TikTok, Vijeće smatra da bi to moglo Bosnu i Hercegovinu uvesti u građanski rat.

“Nakon agresije na ovu zemlju, posljednje što nam treba je i građanski rat na tim prostorima. Uočili smo u proteklih godinu dana jedan jako čudan fenomen mafijaških obračuna preko ove aplikacije koji može eskalirati ovakvu vrstu sukoba. Ne samo da se žestoki momci svađaju i gotovo da ih dovodi do fizičkog obračuna, već se i civilno stanovništvo prepucava i bira strane u ovim sukobima. Ukoliko se ovako nastavi, bojim se da ćemo tu vrstu sukoba i klanova uskoro gledati na ulicama širom gradova Bosne i Hercegovine”, ističe Sierra Fox, član specijalnog tima za praćenje sigurnosti na Balkanu.

UN će preko svojih trupa u Bosni i Hercegovini ali i saveznika sprovesti detaljnu akciju kontrole ulica, prometa oružija i aktivno pratiti komentare ljude po društvenim mrežama.

“Zabrinuti smo za stanje i mislimo da nije uopšte naivno. Morat ćemo detaljno sve istražiti kako bi bili sigurni ko je na čijoj strani, koliko zračenih strana imamo i sa kakvim sredstvima raspolažu. Jako je teško upratiti o koliko je strana zapravo riječ jer se savezništva mijenjaju iz dana u dan. Nedavni sukob Bombe i Fače na ovoj aplikacija je zapravo pokazao kako savezništva brzo pucaju i koliko je sve to teško pratiti. Ostaje nam samo da budemo budni, oprezni i uvijek spremni na najgori scenarij”, dodao je Fox.

Vijeće sigurnosti UN-a predlaže totalno obaranje interneta i telefonskih komunikacija dok se situacija u Bosni i Hercegovini ne smiri. Internet bi se mogao koristiti čisto u pojedinim provjerenim centrima gdje bi se detaljno vršio monitoring protoka informacija.