U Bosni i Hercegovini štrajkuju mnoge zdravstvene ustanove. U posljednje vrijeme sve češći je odlazak ljekara u zemlje EU, zemlje Bliskog istoka, ali i u Sjedinjene Američke Države.

Vlasti u BiH su se odlučile uhvatiti u koštac s ovim problemom, te je tako odlučeno da će, za početak, uvesti 100 ljekara travara iz područja Južne Afrike.

“Ovo je samo prvi korak ka rješenju ovog problema. Naime, mi smo identificirali da u našoj zemlji već imamo deficit ljekara, a i ono što ima, evo štrajkuju, ne daju nam disati. Traže veće plate koje nisu realne, jer naša država jednostavno ne može više to izdržati. Tako da ćemo u prvoj turi, po hitnom postupku uvesti stotinu ljekara travara s područja Južne Afrike koji će obavljati, ako ništa, one osnovne medicinske zahvate, liječiti prehlade, upale i takve stvari”, rekao je federalni ministar zdravstva, Doc. dr. Vjekoslav Mandić.

Ministar Mandić je iskazao svoju zahvalnost prijateljskim zemljama koje su veoma brzo odgovorile na zahtjeve Bosne i Hercegovine, te poručio kako će ova mjera biti dobra i za budžet naše države, jer će se uštedjeti veće količine novca.

“Naši prijatelji iz Namibije, Lesota i Bocvane su zaista bili brzi i odmah našli po nekoliko desetina ljekara koji su bili zainteresirani za transfer u BiH. Ono što je dobro, jeste da ovi ljekari mnogo manje koštaju, nego ovi naši, a isto liječe ljude. Ne znam kako se toga ranije nismo sjetili. Treba razmisliti i o uvozu iz Kine, Indije i Pakistana. Mislim da bismo tamo mogli naći još jeftinije od ovih”, zaključio je ministar Mandić.