Porezna uprava donijela je odluku da nema više kud, nego da uvede porez na zrak koji su do sada građani BiH dobijali potpuno besplatno u pakovanjima čipsa. Ne radi se, kažu, o novim nametima koji direktno udaraju na džepove građana, već o usklađivanju tržišta i očuvanju radnih mjesta.

“Apsolutno nije riječ o poreskim opterećenjima, već smo u konsultacijama s poslodavcima došli do zaključka da određeni proizvodi koje proizvodimo ili uvozimo ne podliježu nikakvim zračnim ili protivzračnim dadžbinama. Ako kupite recimo kesu čipsa vidjet ćete da je tu svega 10-ak posto čipsa, ostalo je zrak. Pa o čemu mi ovdje pričamo? Dakle, oporezuje se krompir, ulje, so, ostali aditivi, pa su tu onda kojekakve naknade za to pakovanje, pa onda carina ako se radi o uvozu, a radi se, i gdje je u svoj toj priči 90 posto zraka u pakovanju”, pita se direktor Porezne uprave Namet Halal.

Na press konferenciji predstavnici vlasti i entitetskih poreskih uprava su novinare i javnost obavijestili da se već razmišlja o oporezivanju zraka i u pakovanjima ostalih proizvoda – naprimjer u makaronama, smokiju, keksu, ali i balončića u koli i vode u ulju. No, kupcima su obezbijeđene i određene olakšice. U svim većim marketima biće okačene potpuno nove cijene svih poskupjelih proizvoda. Također, svi kupci ovih proizvoda učestvovat će i u nagradnim igrama.

“Kupci koji u toku mjeseca prikupe više od 1.000 bara u kesama – za one koji ne znaju, to je mjerna jedinica za zračni pritisak, obezbijedili smo učešće u nagradnoj igri za put u Olovo za dvoje, dok one sretnike u čijim proizvodima izmjerimo više od 500 bara na izlazima čeka poklon bon za kupovinu proizvoda u iznosu od dva bara”, rekao je predstavnik poslodavaca, vlasnik lanca supermarketa Hamko Konzumidžić.

Svim novinarskim ekipama ovom prilikom podijeljeni su i barometri, kako bi nam posjeta trgovinama bila prozračnija i lakša.

Sve informacije o porezima u BiH možete naći na www.mojporez.ba