Čelnici države Bosne i Hercegovine i svih njenih nivoa vlasti, održali su danas konferenciju za medije u kojoj su naveli ključne krivce za nepostojanje vakcina u našoj zemlji.

Na sastanku po ovom pitanju su prisustvovali svi veliki lideri bosanskohercegovačkih stranaka, bez obzira na koalicionu pripadnost i zaključili da je glavni problem što BiH nema vakcine to što svijet ne pokazuje nikakvu empatiju prema nama, te da nikako nemaju senzibilitet prema tome da ovom napaćenom narodu treba da se donira.

“Mi smo naprosto frapirani. Ovakav odnos prema našoj zemlji nismo doživjeli još od uvođenja embarga na oružje za vrijeme rata. Svjetski lideri se ponašaju kao da mi uopće ne postojimo i kao da nismo najugroženija zemlja u svijetu najnapaćeniji mogući narod. Vjerujte mi, ja sam jutros sjedio i plakao sa svojim vozačem. Ja obraza nisam sušio. Moj šofer je morao otići po dva paketa maramica da mi donese u auto da se smirim. A moram i ovo reći da javnost zna – meni su se pokvarili grijači u sjedištima. Vi ne znate kakva je to patnja i muka kad vam ne rade grijači, a vi ste naviknuti da vam grije guzicu lijepo. Eto ja apelujem, ako neko može nek ubaci i te grijače kad budu slali vakcine”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Njemu se pridružio i kolega, drugi zamjenik predsjedavajućeg, Nikola Špirić koji nije bio toliko zabrinut za grijače u sjedištima, s obzirom na činjenicu da je od građanskih para nedavno kupio Bembaru peticu, novu s full opremom.

“Mene ne sekiraju toliko grijači u sjedištima, ali za vikendicu bi mu dobro došle neke italijanske pločice, al’ da budu onako baš top, da mi ne bi odudarale od ostalih stvari, jer sam kupovao sve najbolje. Nama je za te vakcine manje-više svejedno. Mi ćemo se dogovoriti s Vučićem da se vakcinišemo u Srbiji svakako, a za narod se nešto ne sekiramo. Ali eto ako treba malo zakukat’, ja ću se javit’ braći Rusima”, rekao je Špirić.