Pripadnici Granične policije Republike Hrvatske u noći sa srijede na četvrtak, u blizini Velike Kladuše, uhapsili su bh. državljanina H.S. – saznaje Šatro iz Ministarstva unutarnjih poslova susjedne zemlje.

Dobro obaviješten izvor iz vrha MUP-a nam je potvrdio da je riječ o 56-godišnjaku, koji je preko najzahtjevnije migrantske rute nedaleko od Velike Kladuše pokušao da se domogne teritorije Republike Hrvatske, a potom i svoje finalne destinacije – Makarske.

„H.S. je bio u jako teškom stanju, dehidriran, iscrpljen, bez adekvatne obuće i odjeće. Kod sebe je imao samo jedan ceker, s tri paradajza, hljebom i paštetom. Bio je u društvu migranata iz afro-azijskih zemalja, ali je očigledno da, za razliku od njih, njemu nije cilj Italija, Francuska, Njemačka ili Austrija, već upravo naša zemlja, točnije primorje“, rekao je jedan od policajaca koji je u šumarku pokraj Kladuše našem državljaninu i njegovim saputnicima pripremio zasjedu.

Iako su pojedini mediji objavili vijest da je H.S. bio žrtva policijske torture, zlostavljan, opljačkan i potom istom rutom vraćen u našu zemlju, sam H.S. takve tvrdnje opovrgava. U ekskluzivnoj izjavi za Šatro kaže da je pukom srećom prošao bez problema i ozljeda.

„Svake godine u Makarskoj ljetujem kod Marinka, odmah ondje do onog velikog diska na plaži. Inače, naš čovjek, iz Ljubuškog. Otišao tamo prije rata, snašao se. I znam da mu sin radi u Graničnoj, dobro se sjetih. Da ne bi malog, vjerovatno bih sad u Bihaću na intenzivnoj bio. A ne bi do ovoga ni došlo da nisu uveli onaj karantin. Pa gdje ćeš bolan to raditi, Makarska mi je sve u životu? Godinu dana, kad mi se na poslu smrkne, nje se sjetim. A ne mogu vala onog Neuma, k’o da na Miljackoj ljetujem“, ispričao nam je H.S. nakon deportacije u Bosnu i Hercegovinu.

Inače, građane Bosne i Hercegovine s nevjericom su dočekali informaciju da je Hrvatska zabranila ulazak bh. državljanima, ukoliko nisu spremni pristati na 14-dnevnu izolaciju. Ovakva odluka je nakon zaboravljenih afera Trgovske gore i Pelješkog mosta, ponovno svrstala Hrvatsku na prvo mjesto top liste neprijatelja bh. građana.