D.K. (25), građanin BiH, uhapšen je danas prilikom kontrole pri ulasku u Holandiju na jednom od graničnih prelaza na jugu zemlje jer je kod njega pronađeno 53g cvijeta biljke koji asocira na marihuanu koje je htio ilegalno unijeti u zemlju. Iako je opijat mogao legalno kupiti u zemlji, K. je prema navodima policije “pokušao da unese svoju marihuanu, jer mu je amsterdamska preskupa.”

Državljanin Bosne i Hercegovine koji je uhapšen zbog ovog apsurdnog zločina, ostaće u holandskom hapsu još bar dan, ili dok ne uplati kauciju u iznosu od 6000€. Članovi porodice, čiji je identitet poznat redakciji, objasnili su nam diskrepanciju u cijenama kanabisa u Bosni i Holandiji.

 

“Mi to naravno ne podržavamo, droga je droga. Ali ako već mora da puši tu korov, ne mora baš plaćati 30€ po gramu. Shvaćamo zašto je ovo uradio, ali sada nek se sam vadi kad se uvalio” rekla nam je majka osumnjičenog.

Policijski analitičari objašnjavaju ovaj neobični zločin fenomenom “balkanskog paradajz turiste”. Ova kovanica se prvi put pojavila u sociološkim i turističkim krugovima kako bi opisala one ljude, gotovo uvijek Balkance, često u Volkswagenovim vozilima starijih generacija, koji na odmor putuju noseći sve namirnice, pa i paradajz sa sobom.

“To vam je to. Samo ne nosi paradajz već svoju Aljbanezu. Nema te sreće da Bošnjo ode Kush zapalit’, ako nije džabe. Ha ja.” rekla je Šatro info društvena analitičarka Zorka Spojlić.