Bosanac Amil Popara, poduzetnik iz Kalesije otvara restoran spore hrane, a kako će se ispostaviti, veoma spore.

Naime, njegova biznis ideja je krenula iz bosanskohercegovačke, ali i balkanske tradicije i pravila o tome koje jelo je kada jede i koliko treba da stoji. Stoga, kako kaže, Popara, odlučio se za ovo, jer mu godinama nane, bake, majke govore da neka određena jela treba jesti dan ili dva nakon što su napravljena.

“Ja sam u biznisu već, ali čovjek uvijek mora težiti ka inovaciji, a pogotovo u tom sektoru. Radim ja neki metal jedan dan i razmišljam šta bih mogao. Utom, otvaram frižider da uzmem koju sarmu, kad nana govori: ‘Neka sine Amile, nek prenoći bolja je’, i tu ja skontam da treba otvoriti restoran sa ovakvim biznis modelom, tj. jelima za koja je bolje da prenoće”, rekao je Popara.

U asortimanu će se, kako kažu, nalaziti filovane paprike, grah i sarme, za početak, ali i dodaci salate i domaća pića za liječenje raznih bolesti kao što je rasol.

“Za početak je to dosta. Ne treba više od tri jela. To su ionako ona jela za koja se najviše spominje da ih treba jesti sutra ili prekosutra. Tako da ćemo za početak raditi samo njih. Dosta tri. Ideja je da mi to napravimo dva dana ranije. Onda ćemo napraviti jednu aplikaciju koja onemogućava otvaranje tog mjesta za čuvanje prije nego što istekne taj period, tako da našim mušterijama garantujemo da su jela u idealnom stanju u kojem se trebaju jesti”, zaključio je Popara.