Nakon bosanskohercegovačkog državljanstva, pasoša, počasnog građanina grada Sarajeva, počasnog građanina Kantona Sarajevo, na ovaj voz su htjeli da se ukrcaju i Bužim, Maslići, Mirvići, Ždrimci, Željovo, Čaušlije, Čaprazije, Čehari, Čerigaj, Barmiš, Bijača, Bogodol, Bradina, Džuha, Trebečaj, Trnovo, Trusina.

Naime, zbog njegovog iznimnog angažmana za vrijeme ratnih dešavanja u BiH, odlučena mu je dati nagrada počasnog građanina ovih mjesta.

Razlog za ovo je, kako kažu iz “Saveza mjesta u kojima je Bono Vox počasni građanin”: “To što je tada, kad je svima bilo najgore, on došao u Sarajevo i pjevao ljudima… ili nije došao ili je nešto pjevao tamo o Sarajevu. Helem, on je jedan bitan faktor te naše tada borbe i mi želimo da ga počastimo ovim počastima”, rekao je Admir Lenta, dodjeljivač nagrada za počasno građanstvo.

Na pitanje, zašto baš u ovim mjestima, Admir je rekao da je Bono Vox tada bio u svim tim mjestima ili ako nije bio barem je prošao kroz njih, pored njih ili je barem nadletio iznad njih. Stoga ovaj veliki ljudski potez treba da bude nagrađen, kako navode.

Ovoj inicijativi se možda uskoro pridruže i Metkovići iz susjedne Hrvatske, jer je Bono Vox tada došao blizu Metkovića ili je pjevao blizu njih…