Novoimenovani upravnik Javnog komunalnog preduzeća GRAS Sarajevo, Haris Gušić, samo četiri dana nakon svog imenovanja na nemilu funkciju ima da pokaže prve rezultate svog rada. Ne samo da je glavni javni prevoznik u Sarajevu počeo sa čišćenjem nevjerovatno zapuštenih tramvaja, već je u toku ove akcije nađen i skroman iznos novca koju su putnici izgubili, a od ovih sredstava će “biti otvoren fond za izmirenje dugovanja GRAS-a”.

Kako javlja FENA, po Gušićevom nalogu počela je prva akcija čišćenja sarajevskih tramvaja još od rata, a u toku ispiranja podova “nađena je jedna konvertibilna marka” ispod sjedišta. Nakon što se u zakonski propisanom roku od 11 sekundi nije javio pravi vlasnik ove svote novce, Gušić je naložio da se otvori “kasica za isplatu dugova” u koju će ovaj novac biti uložen.

Iz kabineta premijera Konakovića izrazili su oduševljenje dosadašnjim radom upravnika Gušića.

“Nevjerovatno nam se posrećilo! Čišćenje ide po planu, ispostavilo se da naši radnici već znaju kako se koriste krpe i zogeri tako da do srijede planiramo očistiti sve tramvaje koji saobraćaju po glavnom gradu. Vrhunac uspjeha je bio što smo našli i tu marku koja će predstavljati početak našeg fonda za izmirenje dugovanja. Nadam se da će Vlada KS biti jednako oduševljena ovime kao i mi.” rekao je Gušić za Šatro info.

Ekonomski analitičari procjenjuju da će ovim tempom, to jeste pranjem tramvaja svake 22 godine i nalaženjem po jedne marke svakim pranjem, dugovi trebali biti otplaćeni za nekih 2700 miliona godina, čime bi sarajevski GRAS konačno bio spašen od stečaja.