Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, danas je otputovala u zvaničnu posjetu na Tajland, gdje se sastala sa lokalnim predstavnicima vlasti. Iako se mnogi građani pitaju zbog čega ne posjeti neku snažniju i jaču zemlju, Turković je imala spreman odgovor na ovo pitanje.

“Ne mjeri se jačina neke zemlje isključivo putem vojne moći, ekonomije ili političke snage na međunarodnom polju. Postoje tu još brojni parametri koje je potrebno sagledati i na osnovu njih organizovati svoje posjete. Moj odlazak tamo je bio čisto patriotske ali i lične prirode, obzirom da će Bosna i Hercegovina sa Tajlandom pokrenuti seriju projekata koji će biti na obostranu korist. Vjerujem da će u velikoj mjeri to otvoriti vrata ka protoku ljudi, roba i kapitala i da će dovesti do razvoja obje zemlje”, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković.

Kako bi neko učinio nešto za kolektivno dobro, potrebno je prije svega pronaći sebe u svemu tome kako bi realizacija bila efikasna i konkretna.

“Moja današnja posjeta je zapravo bila izvidnica kakav je Tajland, kako se kreću cijene i isplati li se ovdje ljetovati. Naravno da sam ovakvu izviđačku ekspediciju organizovala od državnih para, jer želim prvo da vidim na šta ću potrošiti novac kada odem na ljetovanje. Moram priznati da je kao destinacija položila i da ću sigurno ovog ljeta biti tu. Svojim odlaskom ću potaknuti mnoge naše sugrađane da učine isti korak, sigurna sam u to”, dodala je Bisera Turković.

Nakon diplomatske posjete Tajlandu, Turković početkom jeseni planira da posjeti Švicarsku, kako bi ispipala teren za zimovanje 2023. godine.