Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, objavila je knjigu o svom putovanju po svijetu na ovoj poziciji. Želja joj je da objelodani sve svoje putešestvije tokom mandata od četiri godine.

“Želim jednog dana da moji unuci to pročitaju i budu ponosni na mene, ali i da javnost konačno sazna šta sam ja sve to radila. Knjiga nosi simbolični naziv Put hurmi, kako me javnost najviše i upamtila kada sam obezbjedila donaciju. Meni je to sve bilo šaljivo ali te hurme su nam zlata vrijedile u najgorem periodu nakon rata. Naravno to je samo jedno od poglavnja u knjizi, naravno tu će biti sabrani svi najzanimljiviji detalji sa mojih putovanja, susreta i iskustava koje sam doživjela”, rekla je Turković.

Pored poglavlja o čuvenim hurmama i lijepih anegdota, tu su neki i teški momenti sa njenih putovanja kao i neugodne situacije.

“Bilo je tu i trenutaka kada mislite da se svijet srušio, problemi su na putovanjima redovna stvar i ponekad mislite da ne možete izvući živu glavu. Tipa kada su me jednom za Brisel stavili u ekonomsku klasu jer je došlo do zabune na aerodromu, pa sam morala sa običnim pukom da sjedim dva sata. Ili kada nam je jednom kasnio avion iz Dubaija sat i po, pa smo morali sjediti u običnom kafiću jer je VIP salon bio zauzet. Sve su to teški momenti ali čovjek nekako prebrodi sve kada ima volju”, dodala je Turković.

Knjiga Bisere Turković će biti dostupna u svim centralama SDA širom Bosne i Hercegovine, po simboličnoj cijeni od 95 KM plus PDV.