Država, entiteti, kantoni, općine, mjesne zajednice, svi moramo biti ujedinjeni u nastojanju da kažemo krizi – ne!, poruka je koja je poslana sa sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

Glavne teme sastanka u Doboju bile su fokusirane na zdravstvene i sigurnosne mjere, ali je doneseno i nekoliko krucijalnih mjera za oblast ekonomije. To je, navodi državni premijer Zoran Tegeltija, neophodno kako bi se održala finansijska konsolidacija u zemlji.

Berze se strovaljuju neočekivanom brzinom, svjetska ekonomija već trpi određene posljedice, a tek će se to osjetiti za koji mjesec, kad ova korona malo ohane. Mi smo odlučni u nastojanju da naša ekonomija ostane na nogama, da ljudi i dalje rade, primaju plate, penzije, plaćaju redovno račune, kredite. Jedna od prvih mjera koja je dobila apsolutnu podršku je povećanje PDV-a na 25 posto. Rok: Odmah“, kaže Tegeltija.

Također, jedna od bitnijih mjera je i povećanje poreza na dobit i poreza na dohodak na 30 posto. Ova mjera je privremena, ali, ukoliko se pokaže dobrom i učinkovitom mogla bi postati redovna u fiskalnoj politici BiH. No, upozorava premijer Fadil Novalić, ova povećanja neće značiti opterećenje samo za poslodavce, već i za radnike.

„Naši ekspertni timovi su izračunali šta treba da poskupi kako bismo očuvali našu ekonomiju, radna mjesta, nastavili s razvojem infrastrukture. Dakle, ovo je samo početak, ako naviknete moglo bi to još malo ići gore. Sve u svoje vrijeme. Dakle, ako u svijetu pada nafta, što bi i kod nas padala, već svi sipamo kako sipamo, zašto kvariti navike. Neka tajkuni ostanu tajkuni, oni ne moraju mijenjati navike. Ali mi, pa ako smo do sada za hljeb, mlijeko, brašno, ulje i ostale potrepštine davali stoju mjesečno, ništa ne znači da to sutra naprimjer već bude 150 KM. Dakle, rješenje postoji“, optimističan je Novalić.