Rumunija je nedavno objavila da su u prodaju ubacili svoju verziju ćevapa što je šokiralo našu zemlju, iz koje je stigao i više nego spreman odgovor. Ministar odbrane Zukan Helez je najavio odmazdu ukoliko svoj proizvod ne povuku iz upotrebe.

“Dobio sam dozvolu članova Predsjedništva da reagujem ukoliko Rumunija ne ispuni naše zahtjeve. Mi smo im dali rok od sedam dana da povuku svoj blasfemični potez i da naše tekovine ostave na miru. Vrlo dobro znaju šta za nas predstavlja ćevap i da je to jedan on naših državnih simbola, i da nemaju pravo da ga tek tako prisvajaju. Spremni smo braniti svoje ma kakva cijena bila”, rekao je Zukan Helez.

U koordinaciji sa Srbijom ukoliko Rumunija ne ispuni zahtjeve, naša zemlja će izvršiti kopnenu ofanzivu uz dozvolu korištenja teritorije naših istočnih susjeda.

“Dogovorili smo već sa vladom Republike Srbije kretanje naše vojske preko njihovog teritorija, jer je to jedini način da dođemo do ove zemlje. Imamo mogućnost i invazije preko mora iz Turske, ali tu bi izgubili puno vremena i logistike. Napravili smo plan sveopšte invazije kopnenim putem ukoliko ne povuku svoj potez. Naše oružane snage su spremne i sposobne da izvrše invaziju i da za svega nekoliko sedmica preuzmu 15% teritorije Rumunije pod svoju kontrolu, odakle bi dalje planirali operacije”, dodao je Helez.

Operacija kodnog naziva “Vapaće” će biti aktivirana po isteku roka za povlačenje proizvoda, a učestvovat će i vojska Srbije sa logističkom asistencijom transporta naših trupa kroz njihovu zemlju.