Hrvatska želi što više da bude unikatna zemlja, a hrvatski jezik da bude poseban i jedinstven. Zbog toga svakih nekoliko mjeseci u hrvatski jezik se uvrsti nekoliko novih riječi. Međutim, na zadnjem predstavljanju novih riječi pojavila se riječ mljevenci koja bi trebala da bude zamjena za riječ ćevapi. Nakon ovog skandala brzo je reagovao najviši državni vrh BiH koji nije isključio i mogućnost rata ako dođe do ove promjene.

Oni nama ovime udaraju direktno na nacionalni integritet. Mi to svakako nećemo dozvoliti. Pozivam državni vrh Hrvatske da stopira promjenu riječi ćevapi. Ovo je najdobronamjerniji savjet koji mogu dati. Ne znam kakva će naša reakcija biti ukoliko dođe do te promjene. Može vrlo lako dođi i do napada pa čak i rata između BiH i Hrvatske. Ovo je direktni udar na emocije Bošnjaka, našu tradiciju i kulturno nasljeđe”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i lider Bošnjaka.

Iz Hrvatske se po ovom pitanju još niko nije oglasio. Oružane snage BiH su u pripravnosti i čekaju dozvolu za napad. Napeta situacija je i na nekoliko graničnih prijelaza između ove dvije zemlje.

“Mi smo njih fino upozorili. Nadam se da će poslušati naša upozorenja i ostaviti ćevape na miru. Naše snage su u pripravnosti i u svakom trenutku može doći do napada. Dajemo im još nekoliko dana vremena da opovrgnu tu sramnu odluku o promjeni imena ćevapima. Mislim da sve ovo možemo riješiti razgovorom i mirnim putem”, dodao je gospodin Izetbegović.