U Bosni i Hercegovini je nedavno objavljen konkurs za prijem radnika iz zemalja susjedstva, ali i cijele Evrope.

Naime, kako saznajemo iz Centra za civilne inicijative, u ovom momentu svi stanovnici naše zemlje su konačno ostvarili snove i zaposlili se u državnu administraciju.

Na naše navode smo dobili reakciju, pa je u skladu toga i objavljujemo.

“Nije tačno da su svi radnici zaposleni u administraciji. To je notorna laž. Imamo 7% radnika koji su zaposleni u firme državnog sektora, a koje zarađuju novac. To su BH Telecom, Elektroprivreda, Lutrija BiH i još neke. Tako da navodi vašeg portala nisu tačni. Ostalih samo 93% je zaposleno u administraciji”, rekao je Fadil Novalić, Premijer Vlade Federacije BiH.

Međutim, ova činjenica neće utjecati na konkurs koji objavljuju bosanskohercegovačke firme o uvozu radnika za fabrike, proizvodnju, stočarstvo, poljoprivredu i turizam.

Naime kako je rekao Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić pokušat će se dovesti što više radnika iz zemalja koje su nešto slabije od BiH, ali će se primati i oni koji dolaze iz boljih, jer je u pitanju nužda.

“Mi trenutno pregovaramo sa Srbijom, Albanijom i Kosovom da uvezemo radnike, jer u ovom slučaju plate će ostati na nivou bosanskohercegovačkih uvjeta. Međutim, u nedostatku radnika primat ćemo mi i iz Švedske, Norveške, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije iz svih zemalja koje budu voljne da pošalju. Osim što ima poslova u realnom sektoru koje niko neće da radi, ne zaboravimo da BiH ima prirodne ljepote i poprilično povoljnu klimu, te ćemo u reklamama koje planiramo plasirati na tržište EU navesti ove detalje”, rekao je Zvizdić.

Švedska je već pokrenula akciju da se od 6.9% (prema podacima iz novembra 2016.) nezaposlenih koliko imaju makar jedan ili dva procenta prebace u Bosnu i Hercegovinu i tako smanje nezaposlenost u ovoj zemlji. Kako kažu, Švedska Vlada će iz javnog budžeta finansirati transport i dati poticaj za svoje radnike za prvih tri mjeseca.