Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je predstavio nacrt novog Zakona o ločnoj karti, a Zakon će biti predstavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje i stupanje na snagu sa 1. januarom 2017. godine.

Naime, ovaj Zakon će kako kaže Premijer Novalić ići u korist građana u tom smislu da će troškovi za vađenje dokumenata biti smanjeni na pola, te bi se na taj način smanjila rastrošnost građana Bosne i Hercegovine.

“U svrhu modernizacije i razmjene dobrih praksi, vidjeli smo da na Facebooku parovi imaju zajedničke profile. Onda smo pomislili, zašto ne uvesti to i u Zakon, pa da ljudi mogu regularno imati zajednički identifikacijski dokument. To je značajan korak za BiH ka evroatlanskim integracijama”, rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

Na konferenciji je predstavljen i primjer lične karte gdje će korisnici moći staviti dva imena i jedno prezime, te je proširen prostor za sliku, gdje je poželjno da stave jednu zajedničku, ali ne i dvije kombinirane odvojene, jer bi lična karta u tom slučaju morala biti manje-više blizu A4 ili barem A5 formata.

Također, Vlada neće utjecati na izbor prezimena, ali se predlaže da se uvijek bira ono kraće. Razlog ovih preporuka je taj da je tender za dizajnersku kuću koja bi dizajnirala novu ličnu kartu pao zbog žalbe, te je novi izgled dizajnirala kćerka pomoćnice Ministra pravde BiH koja trenutno pohađa drugi razred Srednje umjetničke škole u Sarajevu.

Kako saznajemo, u budućnosti se planira i razvojni projekat izrade sličnih pasoša, no još uvijek nije poznato kako će na to reagirati ostale države koje nemaju ovu praksu