Na vanrednoj sjednici Vlade Federacije BiH, razmatran je novi prijedlog inicijative “Puša za sve”. Ova inicijativa je podnijela nacrt zakona o konzumiranju duhanskih proizvoda i zaštiti pušača od svih onih koji ne konzumiraju ove proizvode.

“Na ovu inicijativu smo se odlučili iz razloga što u BiH ima više pušača, nego nepušača. Statistike koje govore o tome su inače lažne i obično ne uključuju mlađe od 18 godina, jer bi kao za njih bilo ilegalno da kupe, pa kao ovi statističari kontaju eto sad oni neće pušit. E jes, baš neće”, navodi Adil Čik iz inicijative “Puša za sve”.

Vlada Federacije je izglasala ovu inicijativu većinom, gdje su klubovi SDA i SBB glasali za pušenje, hrvatske stranke su bile jednoglasno protiv, a klub zastupnika DF-a nije bio prisutan jer su imali sastanak u obližnjem kafiću Tito.

Poslanik Predstavničkog doma ovog Parlamenta Kešo Safet je rekao: “Ovo je odlična inicijativa i mi smo je odmah prihvatili. Na ovaj način ćemo se približiti putu ka Evropskoj Uniji, jer se oni baš nešto kolju oko tog pušenja. Evo sad, ko neće da puši, imate kabinu, pa sjedite do mile volje.”

Parlament je preuzeo i drugu inicijativu o izgradnji ovakvih kabina u svojim prostorijama, te već naredne godine, ova stavka se treba naći u budžetu Federacije BiH.

“Mi ovu inicijativu planiramo predati i Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Denisu Zvizdiću, pa kad bude išao u Brisel opet da predloži ovu akciju i Evropskoj Uniji”, dodao je Čik.