Naša zemlja neočekivano se našla u poziciji da prije kraja ove godine dobije kandidatski status za članstvo u EU. Međutim, stručnjaci u našoj zemlji smatraju da to nije dovoljno. Prema njihovim istraživanjima zastave EU i BiH imaju sličnu plavu boju na sebi i zbog toga bi naša zemlja trebala biti primljena i to ubrzanim postupkom.

“Kada se na vijestima pojavila informacija da bi mogli dobiti taj famozni kandidatski status za članstvo u EU to je bio šok za nas sve. Gledali smo malo pažljivije u zastavu EU i primijetili plavu boja koja nas je podsjetila na nešto, ali nikako nismo mogli skontati na šta Poslije nekoliko sati razmišljanja shvatili smo da i BiH ima sličnu plavu boju na svojoj zastavi. Zbog toga smatramo da bi naša zemlja trebala dobiti neke privilegije u vidu ubrzanog ulaska u EU”, rekao je Elmedin Nijansa, stručnjak za boje.

Ova vijest se brzo proširila po visokim političkim krugovima koji su odlučili iskoristiti novonastalu situaciju kako bi BiH što prije postala članica EU.

“Ovo je stvarno senzacionalno otkriće naših naučnik i svaka im čast. Od sada ću na službena putovanje u EU ići sa ove dvije zastave kako bi im pokazala koliko smo ih privrženi. Nema ni jedna zelja u Evropi koja ima toliko sličnu plavu boju na zastavi i smatram da BiH zbog toga mora imati neke privilegije. Nakon ovog otkrića pitanje je sata kada će BiH postati punopravna članica EU i stvarno sam sretna zbog toga”, rekla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.