Danas je u Sarajevu završen historijski sastanak između predstavnika naše zemlje, Tibeta i Mauritanije, gdje je zvanično potpisan i pokrenut Novi ekonomski savez između ove tri zemlje, sa željom da se napravi adekvatan pandan već dva postojeća ekonomska bloka zapada i BRICK-a.

“Mi koji ne želimo da budemo neka deponija ili zemlja na periferiji koje će služiti zbog čistog potkusurivanja ili eksploatacije velikim silama, odlučili smo da pokažemo svoje zube i kažemo da i mi imamo pravo na slobodu. Formirali smo savez sebi sličnih, koji ćemo zajedno i ravnopravno odlučivati o svojoj sudbini i uzajamno pomagati jedni drugima u ovoj borbi protiv dvije jake struje”, rekao je član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

Novi ekonomski savez poziva sve zemlje trećeg svijeta da im se pridruže, pa čak i one koje su već u nekim velikim savezima, a koji nemaju nikakvog prava glasa.

Već dobijamo simpatije i pohvale velikog broja malih zemalja, a Džibuti, Andora i Mali su već izrazili želju da nam se pridruže. Kao i svi veliki savezi, morat ćemo razmišljati o kreiranju zajedničke vojske, koja bi bila spremna da odgovori na sve prijetnje ukoliko bi se pojavile da neko od velikih sila ugrozi savez. Trenutno naše zemlje imaju ukupno na raspolaganju 50.000 vojnika ali ćemo raditi na tome da se pojačamo”, dodao je Bećirović.

U Novom ekonomskom savezu nije bitna politička ideologija niti koja vjerska skupina je većina u zemlji, bitno je samo da ste majorizirani i da ste na rubu siromaštva.