Nova sezona kiša u maju mjesecu mogu nagovijestiti samo jedno, a to su velike poplave koje bi ponovo mogle pogoditi našu zemlju. Ali ovoga puta Bosna i Hercegovina će ih spremno dočekati za razliku od prethodnih godina.

“Ne možemo napraviti istu grešku koju smo ponovili nekoliko godina za redom. Brojni životi su bili ugroženi, neke smo nažalost i izgubili, a o materijalnoj šteti i da ne govorimo. Zato mi je drago što smo našli saglasnost na oba entitetska nivoa, i implementira akciju zvanu “Noa”, kako bi spremno odgovorili na potencijalnu opasnost koja nam prijeti očigledno i ove godine. Naša vlada je izdvojila 550.000 KM, a vlada Republike Srpske oko 400.000 za realizaciju ove akcije”, istakao je premijer Federacije, Nermin Nikšić.

Vlasti oba entiteta će svim građanima finansirati besplatni kurs plutanja za vrijeme poplava, obzirom da nisu bili u stanju napraviti novi mehanizam kako da ih zaustave.

“Obučavat ćemo sve, staro, mlado da se znaju nositi sa poplavama kada one udare. Učit ćemo ih koji su predmeti dobri da se uhvate i da plutaju, šta trebaju izbjegavati i u koju poziciju je potrebno staviti tijelo kako bi posljedice bile minimalne. Također će proći i edukaciju kako da se izvuku iz vode i koje su tačke najbolje tlo za spašavanje. Smatramo da svi trebaju biti spremni za nove izazove koji su pred nama”, dodao je Nikšić.

Kada je u pitanju spašavanje imovine, vlasti oba entiteta će svima finansirati po jednu veliku vodootpornu kesu sa zip zatvaranjem, kako bi mogli spasiti ono osnovno sa sobom.