Bosna i Hercegovina danas slavi jubilarni treći dan otkako niko od pripadnika sedme sile nije pretučen u javnom prostoru. Ova prekratnica u historiji posljeratne Bosne i Hercegovine razlog je za veliko veselje svih stanovnika, a pogotovo onih koji se bave novinarstvom i sličnim stravičnim poslovima koji ih tjeraju da svakodnevno drža glavu u torbi i mole se Bogu da prežive. Ukupno tri dana niti jedan novinar nije vrijeđan, udaran, pljuvan, hapšen ili generalno zlostavljan u Bosni i Hercegovini što predstavlja presedan.

Vrijeme je da se radujemo civilizacijskom nivou koji smo dostigli sa ova kompletna tri dana kada niko nije pretukao nijednog novinara, odnosno kada nije nijedno ljudsko pravo nijednog novinara ugroženo čitavih 72 sata! Mislim ne sumnjam da će ova praksa biti promijenjena jer realno ko neće da prebije novinara, oni su ono stvarno za šamarčine čim ih vidiš. Mislim nisam ja za to da se bilo ko tuče, ali realno novinari stvarno zasluže često da ih neko zvekne preko usta da se ponašaju i prestanu da istražuju i petljaju se u sve stvari koje ih se ne tiču. Već smo pisali predstavnicima Europske unije o našem napretku i tražili smo da naš proces primitka u EU ubrzaju na osnovu ovako super progresa koji smo napravili u prethodnom periodu i na kom nam mnogobrojne države Europe zavide” – izjavio je za naš portal PR predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Udruženje za zaštitu novinara od batina “No batina – no press” u javnost je izašlo sa stavom da ovaj historijski momenat ne smijemo zaboraviti i da mu uvijek trebamo težiti, pa možda nekad dođe period kada cijelu sedmicu neće niko zlostavljati novinare.