Naša zemlja vodeća je u svijetu po zagađenosti. Mnogi gradovi su na vrhu liste su najzagađenijih gradova svijeta. Zbog svega toga naša zemlja je vidjela poslovnu priliku koja će donijeti revoluciju na tržištu. Naše zemlja će prva u svijetu početi izvoziti smog.

“Mi smo vidjeli da imamo ovog smoga i zagađenja koliko god hoćemo i da nam ga nije toliko potrebno. Shvatili smo da bi bilo najbolje da izvozimo smog i tako nešto i zaradimo. Ovo je dobra poslovna ideja obzirom da niko to u svijetu ne radi. Vi sada na tržištu nemate gdje kupiti smog kako bi malo zagadili svoju zemlju. Međutim, sada će to sve biti drugačije kada naša zemlju izađe na tržište. Još uvijek nemamo načina kako da transportujemo smog u neko drugo područje, ali radimo na rješenju tog problema”, rekao je Sidik Sinteza, idejni tvorac projekta.

Gospodin Sinteza govorio je i o mogućoj primjeni smoga u svakodnevnom životu građana raznih država.

“Mislim da bi idealna primjena smoga bilo da se on premjesti iz naše zemlje i pusti negdje gdje je zrak čist. Recimo imate neku šumu, livadu ili planinu za koju mislite da ima prečist zrak to vrlo lako možete promijeniti. Doktori su odavno rekli da ako se dovoljno dugo izložite smogu to može pozitivno utjecati na zdravlje. Pored toga i ovaj smog turizam je sve popularniji, a najbolji primjer je BiH u koju ljudi dolaze samo kako vidjeli kako je provesti neko vrijeme u jednoj od najzagađenijih zemalja svijeta”, dodao je gospodin Sinteza.