Bosna i Hercegovina će ponovo vratiti korona propose svim građanima, ali ovoga puta kao mjere štednje. Krenulo je od Federacije ali je i Republika Srpska odlučila istim tempom pratiti kako bi pomogli razvoju domaće ekonomije.

“Iza nas je jedna turbulentna godina i mnogo smo novca potrošili. Ne govorim samo kao državni aparat već za građane pojedinačno. Opustili smo se svi nakon prvog vala korone, izlazilo se, putovalo, trošilo nemilice i sada smo u situaciji da nemamo novca. Proslava nove godine je zasigurno stavila tačku na i, te do kraja istrošila sve moguće kućne budžete. Zbog toga smo prije svega mi u Federaciji, ali koliko čujem i kolege iz Republike Srpske, uveli korona propise kako bi smanjili frekvenciju stanovništva po javnim mjestima”, ističe još uvijek aktuelni premijer FBiH, Fadil Novalić.

Nove mjere stupaju na snagu od 07. januara, i biće aktuelne sve dok nadležni ne procijene da se uštedilo dovoljno novca i da se ponovo može početi izlaziti.

“Građanstvo će biti limitirano sa kretanjem i zadržavanjem na javnom mjestu. U kafićima se može sjediti isključivo ujutro od 8 do 10 i navečer od 18 do 20 sati, a zadržavanje jedne osobe je dozvoljeno maksimalno 45 minuta. Strogo se zabranjuje zvati ture drugim gostima kako bi se smanjila potrošnja a policijski sat uvodimo ponovo od 22 sata. Što se tiče shoppinga, moguće ga je obavljati svaki dan ali u trajanju do 20 minuta, nakon čega će svi koji su obavili shopping dobiti štembilj na lijevi dlan, kako ne bi ulazili u druge radnje”, dodao je Novalić.

Pored javnog okupljanja zabranjeno je praviti i masovne derneke po kućama, koje također mogu dosta finansijski da koštaju građane.