Zbog preporuke domaćih stručnjaka iz oblasti ekonomije i ekologije, Bosna i Hercegovina je zvanično podigla cijenu goriva na 7 KM po jednom litru. Iako su građani isfrustrirani ovom odlukom, stručnjaci navode da imaju racionalne razloge zbog ovog poteza.

“Na prvu, svi reaguju poprilično radikalno i žele da nas nabiju na kolac zbog ove odluke, ali kada malo bolje pogledate ova odluka zaista ima smisla. Prije svega mi smo jedna mala država i smatram da automobili nisu naša svakodnevna potreba kao što je to u Sjedinjenim američkim državama. Mi imamo mogućnost da koristimo alternativne prevoze samo nismo naučeni na to”, govori Hilmo Statistika, jedan od eksperata koji se zalagao za ovu odluku.

Smatraju da je ovo dovoljno visoka cijena goriva da građani prestanu koristiti automobile za svakodnevne potrebe, i tako direktno smanjuju emisiju otpadnih gasova u atmosferu.

“Sarajevo je među najzagađenijim gradovima na svijetu i mi moramo napraviti radikalne poteze kako bi to promijenili. Smatram da bi bilo bolje da svi masovno koristimo električne automobile i bicikla, ili eventualno javni prijevoz koji ide na struju. Samo tako ćemo moći očistiti našu okolinu i ostaviti neku šansu za buduće generacije da mogu uživati u ovom svijetu kako dolikuje, a ne da ih ostavljamo na jednoj velikoj deponiji”, dodao je Statistika.

Alternativna opcija je bila da se skroz ukine saobraćaj za civilno stanovništvo, ali stručnjaci smatraju da bi ta mjera možda bila preradikalna u ovom trenutku, i da bi dovela do mogućih nemira.