Nekoliko desetljeća nakon raspada Jugoslavije ponovo je pokrenuto pitanje šta koja država od bivših republika treba dobiti u nasljedstvo. Srbija nije poslala svoju delegaciju na zadnji sastanak i tako pokazala da joj nije stalo do rješenje ovog pitanja. Ministar vanjskih poslova naše zemlje, Elmedin Konaković iskoristio je tu priliku i za BiH osigurao set od nekoliko hiljada knjiga koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji.

“Jugoslavija je kao što znate bila velika država sa dosta imovine i dota svega. Međutim, evo mi godinama ne možemo riješiti pitanje nasljedstva. Uzeo je ko je šta mogao onako na kvarno i sada gledamo šta ćemo sa ovim ostatkom. Sve je to nagrizao sada zub vremena jer se ovo pitanje vuče preko dvadeset godina. Mnoge stvari koje su ostale sada su neupotrebljive, ali borimo se za njih jer je ipak tu čast u pitanju”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Gospodin Konaković javnosti u našoj zemlji sa ponosom je poručio da će BiH u nasljedstvo od Jugoslavije odbiti set knjiga.

“ja sam se već sada izborio za taj set knjiga što je puno više nego što su moji prethodnici uradili. Knjige kao što sam rekao nisu u dobrom stanju, ali ih ima baš dosta i trebale bi već za koji dan i službeno pripasti BiH. Knjige ćemo rasporediti po muzejima pa neka ih oni fino ako hoće restauriraju i izlože negdje. Dio kolekcije ćemo ostaviti i za potrebe biblioteke Ministarstva vanjskih poslova. Mislim da je ovo ogroman uspjeh i da se sada već možemo nadati i nekim ozbiljnijim stvarima kada je nasljedstvo od Jugoslavije u pitanju”, dodao je Konaković.