Osnivanjem nove stranke Hrvatskog demokratskog saveza u Žepču naša zemlja oborila je i jedan svjetski rekord. Kako mediji prenose BiH ima najviše stranaka po glavi stanovnika i na taj način je jedinstvena zemlja u svijetu.

“Politika je jedan jako unosan biznis i svi se žele baviti time. Čak iako ste obični političar vrlo dobro prolazite, a još ako imate i svoju stranku onda su stvari još bolje. Čak i ove male stranke koje su vječito u opoziciji imaju ogromna primanja i njihovi članovi žive jedan lagodan život. Zbog svega toga i ne čudi što imamo toliki broj stranaka po glavi stanovnika jer svako žali da ima svoju stranku. Očekuje se da će ovaj broj u budućnosti još rasti i da će BiH biti zemlja sa deleko najvećim brojem stranka po glavi stanovnika u svijetu”, rekao je Deni Brojkica, stručnjak za statistiku.

Gospodin Brojkica objasnio je da će broj stranaka u BiH u budućnosti samo rasti.

“U BiH svi žele da imaju svoju stranku i to je činjenica. Vi kada osnujete stranku osiguravate sebi jednu blistavu budućnost. Ne treba zato čuditi ako se broj stranaka u budućnosti bude samo povećavao i povećavao. BiH iako je mala zemlja ona već sada ima najveći broj stranka po glavi stanovnika, a možete samo zamisliti šta će biti u budućnosti. Moja pretpostavka je da će do 2090. godine svaki stanovnik u BiH imati svoju stranku. Kada se uzme u obzir iseljavanje stanovništva i brzina osnivanja stranaka to nimalo nije nemoguće”, dodao je gospodin Brojkica.