NASA je potvrdila da će u periodu od 3. do 6. aprila, Zemlju pogoditi teška sunčeva oluja, koja će narušiti telekomunikacije na čitavoj planeti. Mogući pad interneta, zakazivanje tehničkih uređaja, te kvarovi na elektroinstalacijama će biti normalna pojava. Međutim, našoj državi ne prijeti ta opasnost.

Mi u BH Telecomu ne podržavamo jake vrste internet komunikacije, te će solarna oluja naštetiti samo 4G i 5G mrežama. S obzirom na to da kod nas ni 3G ne radi kako treba, mi nećemo imati problema s udarom. S druge strane, problem neujednačenih strujnih napona također će spriječiti gubitak električne energije i oštećivanje električnih uređaja. To će pogoditi samo razvijene zemlje gdje je napon struje konstantno isti. WiFI konekciju neće pogoditi ova katastrofa, tako da možemo garantovati sigurnost tokom solarnog napada. Mirno spavajte, interneta nestati neće”, poručuje Elma Šurkić, ispred kompanije BH Telecom.

Iz Elektroprivrede su poručili da neće biti problema sa strujom, ali da će ovu priliku itekako iskoristiti.

“Naši korisnici neće trpjeti zbog solarnog udara, ali ćemo mi to iskoristiti da naplatimo dodatne račune. Fingirat ćemo neke kvarove na instalacijama, tako da naši sugrađani mogu očekivati skuplje račune naredni mjesec do 20%. Ja mislim da je pošteno, nećemo im puno uzeti, a nama je to golemo”, ističe Reuf Šaber, šef odjela za marketing Elektroprivrede.

Jedina mogućnost je da će korisnici iPhone uređaja možda trpjeti manje kvarove na aparatima, obzirom da su stalno na punjaču.