Vijeće ministara Bosne i Hercegovine skupa s Vladom Federacije BiH i Vladom Republike Srpske započelo je s radom na poreskim olakšicama kako bi pomogli privredu Bosne i Hercegovine.

Naime, poreske olakšice će u mnogome utjecati na rasterećenje privrede, te tako pojačati ekonomiju zemlje, jer će veliki privrednici moći da povećaju plaće, ali i da naprave neke veće investicije, jer će ostvariti uštede na porezima i doprinosima.

“Ovo je jedna inicijativa o kojoj mi već dugo razgovaramo. Naravno, procesi su malo sporiji u BiH i to treba realno gledati. Pošto mi ne možemo sad baš to brzo uraditi, ali evo apelujemo na privrednike da se strpe, da ne dižu sad zahtjeve tako visoko da mi to sad riješimo u pet, šest godina. Jer znate kako kaže naš narod: “Ko žurio, vrat slomio”. A ne ide sad da mi lomimo vrat ili da se nešto preopteretimo radom. Biće to ako Bog da sve kako treba”, rekao je Bakir Izetbegović, Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Republike Srpske su, za veliko čudo, rekli da ovo i njima odgovara i da misle da je plan realan. Također su pristali da se ova mjera usaglasi vertikalno po svim nivoima vlasti.

“Može to. Ja sam se fino dogovorila s kolegom Fadilom. Baš smo lijepo posjedili, popili i pojeli. Divan jedan restoran u Zapadnom Sarajevu. Uglavnom, ta 2071. godina zvuči jako realno za nas iz zakonodavne i izvršne vlasti. A privrednici ako ne mogu da se strpe, neka bankrotiraju. To je možda i test za njih, da vide jesu li dobri privrednici i hoće li izdržati do tada”, rekla je Željka Cvijanović, Predsjednica Republike Srpske.

Sve informacije u porezima u BiH možete naći na www.mojporez.ba