Nedavni izvještaj GREKA pokazao je da se naša zemlje nalazi na poražavajućem trećem mjestu po korupciji u cijeloj Evropi. Ovaj izvještaj naveo je vlasti u BiH da hitno nešto poduzmu po tom pitanju. Nakon nekoliko hitnih sjednica vlasti BiH najavile su žestoku borbu za prvo mjesto na ovoj listi.

“Ne znam ni ko su ti što prave te listi ni jesu li uopšte relevantni, ali ono što su nas stavili na tek treće mjesto je stvarno poražavajuće. Već trideset godina radimo na tome da poboljšamo korupciju u BiH, a sad smo tek treći. To više tako neće moći i mi ćemo hitno reagovati. Moramo se do kraja godine popeti na prvo mjesto po korupciji u Evropi kako znamo i umijemo. To nam je sada jedan od najvažnijih prioriteta i svu svoju energiju ćemo usmjeriti na to”, rekao je Mito Hadžikorupcić, šef odjela za mito i korupciju u Predsjedništvu BiH.

Odmah nakon objavljivanje ove listi javio se Bakir Izetbegović koji je poručio da ovo u njegovo vrijeme nije bilo ovako.

“Dok je SDA bila na vlasti BiH je uvijek bila prva na ovo listi i to daleko od svih. Evo nisu ni pola godine na vlasti, a već su srušili ono što smo mi godinama gradili. Znali smo kako se postaviti po pitanju korupcije i uvijek bili prvi na svim listama po tom pitanju. Smatram da zbog ovoga svi trebaju podnijeti ostavke i prepustiti vlast nama iskusnim igračima. Nema šanse da se oni uspiju vratiti na prvo mjesto”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.