Kompletna Evropa je zabrinuta zbog moguće nestašice gasa zbog rata u Ukrajini, ali naša zemlja nema tu vrstu brige. Čim je počela agresija, vlasti Federacije su odlučile poduzeti konkretne korake kako bi odgovorili na ovu krizu.

“Mi smo već prije mjesec dana počeli razmatrati sve opcije ukoliko Rusi zvanično zavrnu gas, i shvatili da u konačnici imamo rješenje. Dok se mnoge, uslovno rečeno, razvijene zemlje boje nestašice gasa, i nisu navikle na alternativne načine grijanja, stanovništvo u Bosni i Hercegovini neće imati tu vrstu problema. Vi znate dobro onu izreku u našem narodu da se s nogu sve navlači, što je upravo bila i zvijezda vodilja za našu narednu akciju”, istakao je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

Novalić je također pozvao predstavnike Republike Srpske da učestvuju u realizaciji, kako bi lakše nabavili dovoljnu količinu materijala.

“U pitanju je nabavka priglavki, i drago mi je da su se predstavnici Republike Srpske odmah odazvali ovom pozivu. Naime, iako mi toga imamo u domaćoj proizvodnji to nije dovoljno, pa smo prisiljeni da jedan dio zaliha uvezemo. Na svu sreću imamo kapaciteta da proizvedemo oko 70% potrebnih zaliha priglavki u domaćoj izradi, ali ćemo naručiti dodatnih 30 kako bi zadovoljili količinu za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će i druge zemlje regiona se ugledati na nas i da će obezbijediti svoje građane”, dodao je Novalić.

Novalić je također pozvao i građane Srbije da dođu u BiH po svoj par priglavki, kako bi uzvratio gestu zbog vakcinacije naših građana tokom pandemije.